was successfully added to your cart.

Ardennes Mega Trail 2018: uitdagend en prachtig!

By 28 juni 2018Trailverslag
Ardennes Mega Trail 2018

Een comeback kon niet mooier zijn :)!

Wat: Ardennes Mega Trail 2018
Waar: Les Hautes-Rivieres, Frankrijk
Wanneer: 23.06.2018
Afstand en hoogtemeters: 93km en 4800hm

Uiteindelijk weer een trailverslag. YEAH! De Ardennes Mega Trail 2018 is een van de weinige uitdagende, ultra trails bij ons in de buurt die ik niet eerder heb gelopen. Ik wil het al een paar jaar doen, maar deze tijd in juni kwam nooit goed uit ivm andere trails in de Alpen. Dit jaar zag ik de kans die ik met beide handen pakte en ik heb me in een paar maanden geleden ingeschreven. YES! De Ardennes Mega Trail 2018 klinkt machtig en ik ben nog nooit geweest in de Franse Ardennen.

Ardennes Mega Trail 2018: totale uitschakeling!

De voorbereidingen voor deze Ardennes Mega Trail 2018 zijn anders dan gepland gegaan ivm iets waar ik bijna ten onder ging en ik moest hierdoor eind april 70km in Vogezen laten vallen, 12 mei Ultra trail Snowdonia 170km ook en mijn geliefde Grand Trail des Lacs et Chateaux 105km eind mei waar ik al 4 jaar start. 6 weken stond ik bijna stil en alle trails en podiumplekken uit het verleden leken voor even verzonnen en niet echt. Ik was aan het twijfelen of ik alle wedstrijden dit jaar moest annuleren. Ik heb me afgevraagd of ik nog ooit terug zal komen naar deze prachtige sport die mij zoveel voldoening en geluk geeft en dan ineens twee eerste weken van juni maak ik 130km beide weken zonder problemen. Snelheid is beetje achteruitgegaan, maar dat kan mij niks schelen. Ik ben weer aan het rennen en dat is de enige wat telt. Wat een openbaring zo ineens. De hoop is er weer. Ardennes Mega Trail is in zicht en al heb ik geen hoogtemeters in de benen alles in mij wil hier starten. Ik weet dat ik de lengte aankan en dat ik beetje zal afzien en spierpijn daarna hebben. DEAL! Dan maar logistiek regelen en zo zit ik met Chris in de auto richting Franse Ardennen en we zijn het allebei eens dat 4800 hm geen peanut meer is hahaha.

Franse trails blijven nog steeds grootste schrik voor mij vanaf het moment van inschrijving van deze Ardennes Mega Trail 2018 tot het ophalen van startnummer en de finish omdat ik de taal niet spreek en vaak wordt er ook geen Engels gesproken. Een van de meest romantische en zachtste talen in de wereld is voor mij een nachtmerrie. Ik vind het erg dat ik mensen niet kan bedanken en hen vertellen wat hun parcours voor me betekent in hun taal. Ik faal altijd als het om Frans gaat en JA wat zou ik het graag willen spreken. Ik heb een paar pogingen gedaan om de taal te leren maar klanken die voor mij abstract en niet uitspreekbaar zijn belemmeren me. Starten doe ik nog steeds en blijf ik doen ondanks alle ongemakken hahaha.

 Ardennes Mega Trail 2018              Ardennes Mega Trail 2018

Ardennes Mega Trail 2018: aria in het bos

De AMT start en finisht in Les Hautes-Rivieres en heeft 4 afstanden: 93km, 54km, (27 km + 27km) en 12km. Start voor 93km is om 05:00 uur en onze wekker gaat om 03:15 uur af. Niks in mij wil wakker worden, maar ik zorg ervoor dat het wakker wordt hahaha. Om 04:00 rijden we naar de start. Het is mogelijk om je dropbag af te geven en het op de verzorgingspost van 51km op te vragen. Normaal doe ik dit nooit, maar nu wel omdat het geen normale race voor mij is. Even wat back-up is handig. Het gaat nog net niet schemeren en de hoofdlamp is nodig als we straks de bossen in gaan. Het is niet koud. Briefing is in het Frans en voor mij geldt om te kijken welke markeringen ik moet volgen en verder alles wat ze zeggen is een grote abracadabra. Gelukkig maar hoef ik niet te weten waar technische passages komen want ik ligt niet wakker van technische passages. Er is een spektakel bij de start met een apparaat blaast rijdend bellen, vuurwerk wordt aangestoken net voor het vertrek en er luidt een prachtige aria die mijn ziel streelt. Genieten ten top. We tellen af en JA ik kan wel aftellen in het Frans hahaha en we vertrekken om na een kleine lus weer terug te komen bij de start en aan beide kanten staan mensen met fakkels en dat alles ziet er indrukwekkend en mysterieus uit net voordat een nieuwe dag aanbreekt.

Ik loop niet op gps maar van verzorgingspost naar verzorgingspost en de eerste komt op 27km. Het parcours gaat op een neer door de bossen, singletracks, wat bredere paden en ineens kom ik uit het bos naar een open plateau en de vallei is bedekt met een dekbed van wolken. Wat prachtig. Het ziet er zo zacht en aaibaar uit en het nodigt me uit om op de wolken te springen. Ik ben hier vandaag om te kijken hoe ik mentaal sta in een langere ultra. Lengte kan ik aan daar maak ik me geen zorgen over. Ik ben ergens in het midden gestart en ik heb gen idee hoeveel loper voor me zijn en op welke plaats ik loop. Het gaat vandaag om het mentale testen en even weer in contact met lichaam komen. Bij alle grote verzorgingsposten zijn er tijdlimieten, maar hier denk ik niet aan. Deze haal ik makkelijk. Ineens is er eerste verzorgingspost en bij het vertrek hiervan lopen we door een oud fabriek met stank van smeer. Ik vind het mooi.

Ardennes Mega Trail 2018     Ardennes Mega Trail 2018      Ardennes Mega Trail 2018

Ardennes Mega Trail 2018: gebraden vlees

Volgende verzorgingspost is op 51km en hier is de dropbag. Normaal doe ik niet aan dropbag bij trails in Benelux maar ik dacht dat aangezien het warm zal worden misschien een ander shirtje, bh of sokken zou willen aantrekken. Er zit ook nog wat eten in en een paar schoenen. Het parcours gaat veel door de bossen en af en toe komt het naar open stukken met fantastische vergezichten op steden diep ergens in de valleien. Franse Ardennen zijn veel ruiger dan de Belgische. De trail blijft overal technisch en uitdagend en het gaat constant op en neer. We lopen ook door het gras en varens. Alles barst van de hoge zomer. Ik vraag me af of ik al een paar tekens heb gescoord haha. Ik kijk het na bij volgende verzorgingspost. Het begint warmer te worden en ineens ben ik op een pleintje met een stuk weiland op 51km. Ik haal mijn dropbag omdat ik andere sokken wil aantrekken en hier kom ik op een raar idee om Speedcross hier achter te laten en verder op Inov8 te gaan omdat Inov8 flexibeler, lichter en harder is. Ik train regelmatig op deze schoen in de bossen bij mij en ik loop ook afstanden tot 60 kilometers hierop. Bij deze verzorgingspost is het mogelijk om gebraden vlees en worsten te kopen. Het stinkt naar gebraden varkensvlees. Of lopers dit ook eten weet ik niet want ik ben bezig om me klaar te maken voor de tweede deel en kijk niet om me heen. 20 minuten later vertrek ik.

Ardennes Mega Trail 2018: steentjes prikken onder de voeten

Kort hierna komt een enorm steile en lange klim en ik denk dit is dan de muur. Hier staan mensen van de organisatie om de lopers aan te moedigen. Het parcours van deze Ardennes Mega Trail 2018 is fantastisch gemarkeerd en langs alle drukke wegen staan de beveiligers en alles verloopt soepel. Organisatie heeft deze trail 100% onder controle en iedereen heeft er enorm veel zin in en is er voor ons. Tussen grote verzorgingsposten zijn en nog 1-2 extra posten met alleen water. Vocht voor deze warme dag is prima geregeld. Het parcours blijft enorm afwisselend en vaak technisch. We lopen over de smalle bergkammen, lange en kronkelige afdalingen op singletracks, zelfs op hellingen waar je vaak alleen op de horizontale helft van de schoen kan staan. Ik vraag me af hoe dit parcours is als het regent en begin spontaan te lachen. Dit parcours is verschrikkelijk als het regent en alleen de beste zouden de tijdlimieten halen. Het was fout om schoenen te wisselen omdat ik nu elke steen onder de voet duidelijk in mijn voet. Het slappe bovenwerk staat toe dat de voet in de afdalingen helemaal naar voren wordt gelanceerd en bijna door de voorkant naar buiten breekt. Nogmaals ik train laatste tijd alleen maar op deze schoen omdat ik het een fantastische schoen vind maar deze schoen is gemaakt voor bospaden en niet voor rotsen en stenen en dat maakt het verschil.

Ardennes Mega Trail 2018: “hij kan soms meer dan haar praten”, haha

Verzorgingspost op 75km was in the middle of nowhere en hier was behalve allee andere versnaperingen ook soep verkrijgbaar. Ik heb bij verzorgingsposten alleen cola en water gedronken en af en toe chips of tuc gegeten. Er waren ook bananen, sinaasappels, chocolade, gedroogde fruit, cakes, wafels en nog wat meer maar omdat ik al eten bij me heb kijk ik nooit goed wat er bij de VP staat. Ik ben alleen geïnteresseerd in cola en verder hoef ik niks. Ook ben ik de nieuwe sportdrank van Maurten aan het testen. Meer info hierover onderaan in dit bericht. Het parcours van AMT blijft me verbazen met haar schoonheid en technische stukken. Gevoelsmatig is 75% van het parcours in de bossen en het valt me op dat er weinig beken zijn waar je je kunt afkoelen. Het zou vandaag 23 graden zijn maar het voelt als 26 graden. Ik heb altijd last van warmte maar vandaag niet waarschijnlijk omdat ik niet at langzamer ben dan normaal. Vandaag zit ik niet met de tijd, wel zet ik door en het mentale dat ik hier wilde testen is super onder controle en het maakt me blij. Ik controleer de race en het voelt machtig. Sinds 1,5 uur zijn 3 jonge Fransen soms voor soms achter me en ze praten voor 10 mensen. Daadwerkelijk zonder punt en komma aan een stuk door praten ze en soms ook praten twee tegelijkertijd. Ja ja, mannen kunnen er ook wat van.

Ardennes Mega Trail 2018     Ardennes Mega Trail 2018     Ardennes Mega Trail 2018

De laatste verzorgingspost van de Ardennes Mega Trail 2018 is op 85km en hier is alleen water. Vaak staan mensen langs het parcours traillopers aan te moedigen en onze namen roepen want deze staan op het startbewijs. Super leuk hoe sportevenementen in Frankrijk diep in het maatschappij leven en hoe sportprestaties worden gewaardeerd en aangemoedigd. Op deze laste post neem ik een beker water en praat ik wat met de vrijwilligers. Als ik vertrek komt de pratende trio weer aan. Ze halen me weer in in de klim en weer dat verschrikkelijke herrie van hun geluiden want ze praten zo hard dat het me begin te irriteren en na bijna 3 uur mag het ook vind ik.  Ik vraag me af waar het verhaal over gaat en waar kunnen ze verdomme 3 uur onafgebroken over praten. Ze zijn toch erger dan 10 pratende vrouwen bij elkaar. Ik ben stadium van irritatie bereikt dat ik ze niet meer vriendelijk kan vragen om te stoppen met praten en daarom ga ik zitten en wachten totdat ze genoeg ver zijn dat ik ze niet meer hoor. Iedereen van ons heeft recht te genieten van de prachtige stilte in de natuur en mijn stilte wordt al 3 uur verkracht door deze broekies. Ik begrijp dat mensen onderweg willen praten en dat is prima, maat pas je stemhoogte dan aan en stop tenminste voor 10 minuten met praten zodat er stilte valt. Het is gewoon onbeschoft om roekeloos en onafgebroken zo lang zo hard te praten. 3 kilometer verder op een plateau haal ik ze weer in. Voordat ik ze zie hoor ik ze. OH NEEEEEE! Ik voel misselijkheid en irritatie weer opkomen. Ze begroeten me, gaan opzij en zeggen dat ik mooi uitzie met de staartjes. Met veel moeite tover ik een glimlach, bedank ze en scheur verder. De stemmen afnemen achter me en nu ik afstand heb gecreëerd ren ik als een bezetene vastberaden om geen noot meer van hun stemmen te horen.

4km voor de finish is de speaker bij de finish hoorbaar om daarna voor een paar kilometer te verdwijnen. Laatste kilometers pakken we nog alle topjes die er zijn en moeten we diep bukken om door een gat in steen te kruipen en klimmen we met hulp van touwen en kettingen. Ik hoor nu weer de speaker en kom uit het bos naar een weiland met hoge gras en ik sta aan de oever van Semois en begin aan een 25m lange oversteek. Mijn geluk is enorm als ik het verfrissende water in mijn schoenen en tot de bovenbenen voel. Aan de andere kant staan veel mensen en ook de organisatie die lopers helpt uit het water. Ik heb nog 300m en alles in mij viert deze comeback. Ik heb enorm genoten zoals elke keer als ik start. Het is me nu duidelijk dat ik over 2 weken gewoon ga starten aan mijn grote race in de geliefde bergen.

Ardennes Mega Trail 2018          Ardennes Mega Trail 2018           Ardennes Mega Trail 2018

Hartelijk dank!

Ik wil organisatie en vrijwilligers bedanken voor een fantastische trail en beleving. Alles was perfect geregeld en ik kom hier graag terug. Voor mensen die niet zeker zijn of ze klaar zijn om eerste ultra in de Alpen te lopen start maar bij deze trail, als je finisht ben je klaar. Werkelijk super mooie trail waar ook veel techniek geoefend kan worden. Paul dank je hartelijk dat je no matter what als een rots voor, achter of naast me staat afhankelijk waar ik die rots nodig heb. Chris bedankt voor de gezelligheid, kennismaking, leuke gesprekken en foto’s. TOP! Ik verklaar mijn weekend voor 200% geslaagd. Over to you,XXX!

Ardennes Mega Trail 2018: dit bevalt me uitstekend onderweg!

MAURTEN: Voor de start heb ik een grote en een kleine zak met sportdrank opgelost in 1,2 L water. Op het einde was nog 250ml over en ik kon mijn energiepijl hele race hoog houden. Behalve cola en water dat ik heb gedronken op verzorgingsposten heb ik nog een mini reep en 2 gelletjes uit eigen voorraden genomen. Dit was alles voor 93km. Mijn Maurten haal ik bij Run2Day in Zwolle maar andere Run2Days in Nederland hebben hem ook.

NDURE: Ik loop al een tijd met waterzak van Ndure en deze bevalt uitstekend. Nieuwkomer bij deze race is Ndure opvouwbare beker. Ik loop al jaren met opvouwbare beker van UltraSpire en deze moet op een bepaalde manier opengehouden worden. Ndure beker kan staan en als je hem uit de zak haalt is hij meteen open hahaha. Ndure beker zou naar mijn idee meer ruimte innemen en is minder compact om op te vouwen, maar hier heb ik me vergist. Dat compact opvouwen werkt prima en het is handiger om te bedienen. Deze is te vinden in mijn webshop.

STANCE: Ik heb deze sokken op deze technische trail getest en ook hier ben ik tevreden hiermee. Je voelt de sokken niet. Sok voelt niet nat aan. Het wrijft nergens, schuift niet op een nare manier. Het heeft veel demping. Alles top. Ook deze kan je halen bij Run2Day in Zwolle.

Ardennes Mega Trail 2018            Ardennes Mega Trail 2018           Ardennes Mega Trail 2018

Leave a Reply