was successfully added to your cart.

Trailrun Terschelling

By 22 oktober 2018Trailverslag

Ik voel me altijd thuis hier :)!

Wat: Trailrun Terschelling
Waar: West-Terschelling, Terschelling
Wanneer: 07.10.2018
Afstand : 50km

Wauw wat een bijzondere trail en wedstrijd voor mij ook omdat het eerste power trail is na de bloedarmoede. Ik heb eind augustus ontdekt dat mijn Hb 7.1 was. Voor de lange, technische en hoge Echappeebelle was dit niet het beste uitgangspunt. Ik wist dat ik het ivm de hoogte in de Alpen zwaarder met zuurstof toevoer zal krijgen maar ik dacht dat ik het op een langzaam en aangepast tempo toch zou redden. Ik dacht het verkeerd want ik ben hier rond 75km genadeloos uitgeschakeld. Om goed te kunnen lopen op volle kracht heb ik Hb 8.3 nodig. Terug in NL ben ik gestart met staalpillen en in trainingen van afgelopen weken merkte ik dat de kracht en snelheid weer goed zijn en dat ik voldoende zuurstof had om weer plezier in trainingen te hebben en me weer qua snelheid te kunnen uitleven zoals ik het wilde.

Weer samen op een bijzondere slaapplek

Ik start op Terschelling sinds de eerste editie omdat ik deze trail prachtig vind, omdat de organisatie me graag ziet en hartelijk ontvangt bij hun evenement en omdat onze Wadden prachtig in de herfst zijn. Vorig jaar was ik ingeschreven maar kon vanwege de bloedarmoede niet straten. Ik heb organisatie gevraagd of ik 3 uur voor de start van 50km kon starten om het parcours als training te lopen. Dit vonden ze prima en dit jaar kon ik weer starten om tegen mezelf te racen. YEAH! Het is inmiddels een ritueel geworden dat ik elk jaar met mijn beste vriendin Terschelling Trailrun beleef. Dit jaar hebben we in een zeer bijzondere accommodatie geslapen, namelijk in de tipi bij een schapenboer op Ameland. Hoe geweldig is dit? Mega ?.

    

We hebben dit weekend helaas niet veel tijd gehad om uitgebreid van deze tipi te genieten. We zijn op zaterdagavond om 22:00 uur met de laatste boot op Terschelling aangekomen. Het regende beetje en het waaide veel. In the middle of nowhere in het donker en via een smal weggetje bereiken we de boerderij en met de boer voor ons lopen we door weilanden naar de tipi. Het is super donker en we zien niet veel. De rits (lees deur) gaat open en TADA we staan midden in de tipi. Het is ruim. Beneden staat een keukentje, een bank, een tafel met 4 stoelen en 2 bedden en boven via een ladder is nog een knusse ruimte met twee matrassen en hier gaan we slapen. In de koelkast staat een stuk schapenkaas die op de boerderij wordt gemaakt. Wat een leuk gebaar en een smakelijke ontvangst. Nee, natuurlijk gaan we geen kaas proeven om 22:30 uur hahahaha. Tipi is gemaakt van een zwaar materiaal die op zeilen lijkt en als het waait maakt het veel lawaai. Dit heeft mijn nachtrust niet verstoord. In de ochtend zien we pas waar we terechtgekomen zijn. Voor ons zijn eindeloze weilanden en de zon komt op. Het waait uitzonderlijk weinig voor Terschelling en het weer wordt goed. Ideale trail omstandigheden, want op de eilanden heb ik vaak sterke wind tijdens trails meegemaakt. We ontbijten, kleden ons aan en wandelen richting de start welke is in het Boschrijk Hotel in west Terschelling.  Start is om 10:30 uur voor 50km en uitslapen zit erin. Ik zal pas in de wedstrijd bepalen welke tijd ik op Terschelling zal lopen.

Start en trail

Ik weet nooit op welke kilometers verzorgingsposten zijn, wat er op de VP staat en of er een dropbag inleveren mogelijk is want tot 80km ben ik zelfvoorzienend en heb ik alles bij me wat ik onderweg nodig heb. Deze feiten vind ik dan ook in Benelux tot 80km onbelangrijk. Wel kijk ik op de kaart waar het verste punt is en waar er van richting wordt veranderd: noord, west, oost, zuid. Dit vind ik nuttig om te weten verder zo mijn mogelijk afleiding om op de beste manier een met de natuur en het lichaam te worden. Ik kijk ook nooit wie op de startlijst staat omdat ik toch altijd mijn eigen race loop en vooral met mezelf de competitie aanga. Trailrun Terschelling heeft drie afstanden: 15km, 25km en 50km. Voor iedereen wat. In het start vak staat naast me een afgetrainde dame die heel snel uitziet. Ik ken haar niet. 20 seconden aftellen en we mogen. Ik neem de plek in achter eerste heer wetend dat deze trail pas na 30km echt begint en dat je het goed moet kunnen verdelen. Ietsje later komen nog twee heren bij me en we lopen een paar kilometers samen. Een van de heren neemt beslissing om te versnellen en weg is hij. Ik blijf met de derde man achter en we lopen zwijgend samen. We hebben ook dezelfde tempo en wat nog mooier is dezelfde pasfrequentie. Het voelt als mediteren. Dat ZWIJGEND samen lopen is voor mij een voorwaarde want ik heb niks met gesprekken onderweg. Dit leidt me af van het in contact blijven met het lichaam en op tijd kunnen anticiperen op de behoeftes hiervan en het verstoort ook stilte en rust om me heen zodat ik de natuur niet kan horen. Eerste kilometers gaan op brede en smalle paden, zand en heide paden die kronkelen en uiteindelijk komen we via een hoge duin naar het strand. Zand is redelijk hard en het gaat prima.

       

Wind komt uit het noordoosten en we hebben hem hier wind tegen. Ik loop te hard en denk dat ik deze snelheid zal op het einde bekostigen door een dalend tempo. Dat is dan een zorg voor later want vandaag ben ik benieuwd wat gaat gebeuren als ik me beetje meer dan normaal ga pushen. Voor de eerste grote verzorgingspost lopen we nog door een prachtig stuk oerwoud. We worden enthousiast ontvangen en aangemoedigd op de VP. Af en toe wisselen Arno en ik een paar woorden omdat we willen weten hoe de ander zich voelt en over de eindtijd die ik in gedachte heb. Arno loopt zijn eerste 50km en omdat ik al een ervaren rat ben op deze afstand blijft hij graag bij me zolang we hetzelfde tempo lopen. Het gaat lekker en machtige bospaden en prachtige open duinlandschappen wisselen elkaar af. Er is veel uitzicht en veel smalle paden die vaak begroeid zijn en je gokt elke keer als je landt want je ziet niet waar je op landt. Heerlijk. I love! Markeringen zijn donkerblauw en wit, wel goed geplaatst maar niet altijd duidelijk zichtbaar vanwege de kleur. Bij de verzorgingsposten is er water, wijngums, banaan, sinaasappels, zoute sticks en bij twee verzorgingsposten was er cola. Op het verste en meest oostelijke punt van de trail kom je in prachtige zandduinen en het lijkt op woestijn. Hier was het parcours enorm goed aangegeven. Parcours was dit jaar beetje aangepast ivm besmette gebieden. Vlak voor de VP op 33km bereiken we het verste punt in het oosten en we gaan weer naar het westen en we zullen de wind in de rug hebben.  Vrijwilligers op VP 33km zijn enthousiast.

Arno en ik zijn nog steeds samen en lopen op 3e en 4e plek in het algemeen klassement. Inmiddels is het nog warmer aan het worden en we stampen het zand voor 2 kilometer voordat we weer de duimen en heiden ingaan. Dan een paar kilometers door de heide en bosjes en nog voor de laatste en 4e keer naar het strand. Deze keer ietsje langer ca 4km. Als we van het strand afgaan komen andere afstanden bij elkaar en het wordt drukker. Arno en ik stoppen heel kortbij de verzorgingspost om water te drinken en meteen gaan we gassen. We halen iedereen in. Ik denk dat 25km hier met ons loopt. Veel mensen kennen mijn staartjes en ze manken leuke grapjes en opmerkingen als ik ze inhaal. Al zal ik mensen tijdens inhalen niet aankijken en blijven hangen als ze een leuke opmerking maken bedank ik altijd of reageer ik erop al inhalend. Ik vind deze spontaniteit van mensen altijd fantastisch. Het laatste stuk voor de finish is lang en slingert lang door de bossen op wat bredere en smallere paden.

Hier halen Arno en ik veel mensen in. We ruiken het stal en het tempo wordt steeds opgevoerd. Laatste kilometers voor de finish voel ik dankbaarheid aan Arno en hoe we elkaar hebben naar de finish gebracht. 50km naast, ietsje voor of achter elkaar maar altijd bij elkaar gebleven. Het teamwork ten top. Het lijkt me leuk om met mijn trailmaat hand in hand te finishen. Dit verdienen we nadat we 4:35:46 bij elkaar gebleven zijn. Ik stel dit voor en hij vind het prima.

Finish

We finishen hand in hand en wat een ontlading, verbondenheid en dankbaarheid bij allebei na de finish. Arno’s eerste 50km trail is binnen in een prachtige tijd en ik heb iets gedaan wat voor mij ongebruikelijk is, namelijk 50km met iemand gelopen. Voor mij is dit super bijzonder. Nu weet ik dat er iemand is die precies hetzelfde tempo loopt als ik en die kan heerlijk zwijgen. Arno ik hoop dat ik je vaker op trails zal ontmoeten. Ik ben afgelopen weken 4 kilo afgevallen en ben nu op het gewicht van 2016 namelijk 56kg. Ik voel me prima en ik heb 4kg minder te dragen wat zeker heeft bijgedragen aan deze prachtige prestatie. Ik heb ook voor het eerst in 8 jaar een wedstrijd zonder Speedcross gelopen. Speedcross is voor mij heilig en is alleen voor wedstrijden, maar vandaag heb ik voor Hoka Evo Jawz gekozen. Een super lichte en flexibele schoen met diepe en brede noppen. Ik merk dat ik het dempen door noppen in combinatie met een harde zool waar ik me goed op kan afzetten uitstekend vind. Deze combi heeft Speedcross ook al is de Speedcross veel zwaarder dan de Hoka Evo Jawz.

Na de finish kwamen enorm veel mensen naar me toe om me te begroeten, te feliciteren, te vragen hoe het met me gaat en te vertellen dat ik ze inspireer en motiveer. Ik word hier altijd zo enorm blij want alle berichten en blogs die ik schrijf over mijn trails en belevenissen schrijf ik niet om te zeggen kijk mij nou. Ik schrijf ze om te zeggen wat ik kan kunnen jullie ook. Het was hartverwarmend om te horen hoeveel mensen me volgen en hoeveel mensen geïnspireerd raken door wat ik doe en schrijf. Mijn comeback hebben deze attenties volledig gemaakt. Dank jullie wel voor de liefde en steun. Ik voel me enorm geliefd en ik hou ook van jullie.

Dit jaar hebben eerste dame en heer een cadeaubon van €200 gekregen om bij de sponsor Columbia iets moois uit te zoeken. Ik heb een prachtige roze donsjas en een sport bh besteld.

Hartelijk dank!

Graag wil ik de organisatie, vrijwilligers en fotografen bedanken voor een prachtige trail, gastvrijheid, enthousiasme, tijd en aandacht. Ik voel me altijd bijzonder welkom op Terschelling omdat de organisatie me graag hier ziet en ze behandelen me ook zo. Heel spontaan ben ik ook een soort ambassadrice voor deze trail geworden. Allemaal leuke en positieve ontwikkelingen. Ik heb enorm genoten van deze prachtige trail met perfect weer. Mijn lieve vriendin wil ik bedanken voor de gezelligheid, vriendschap, steun, onvoorwaardelijke liefde en er voor me zijn door dik en dun. Love u!

Wat mij betreft graag tot in 2019 op Terschelling en dan een heel weekend ipv 19 uur incl. wedstrijd en heen-en terugreis.

Leave a Reply