was successfully added to your cart.

Instinct Evolution rugzak review: inpakken voor ultratrails in de Alpen

By 7 juni 2018Productreview
Instinct Evolution rugzak review

Het is groter dan je denkt, haha!

Wat: Ervaring en kennis delen over het inpakken van de Trailrunning vest Instinct Evolution 7L, voor lange ultra’s met verplicht materiaal

Voor de meeste traillopers naderen de lange buitenlandse trails in Alpen terrein, waar verplicht materiaal vereist is. Daarom wil ik met jullie delen: mijn manier van inpakken en denken bij het inpakken. Veel plezier in de bergen en enjoy ?.

Instinct Evolution rugzak: verplicht materiaal voor 100+ in Europa

Verplicht materiaal is afhankelijk van de lengte van de trail die je kiest. Mijn verhaal gaat over trails boven de 100 kilometer in technisch terrein waar het parcours gemarkeerd is en voor deze trails is dit verplicht materiaal:

 • Racevest
 • blader of softflasks waar een minimum inhoud aangegeven is
 • waterdichte jas
 • waterdichte broek
 • shirt met lange mouwen
 • lange broek
 • mobiele telefoon
 • handschoenen
 • muts
 • buff
 • 2 hoofdlampen met reserve batterijen
 • reddingsdeken
 • EHBO setje
 • fluit
 • wat geld
 • eten (soms zijn er ook aantal calorieën vermeld die je in het racevest moet hebben)

Bij sommige trails zijn ook een fleece, rood lampje voor achterop en een roadbook verplicht. Aanbevolen zijn stokken, zonnebrand en sportbril.

Ik zweet moeilijk, daarom kan ik makkelijk tussen dropbags in één shirtje bewegen en zelfs tot de finish als ik het wil. Ook kan ik enorm goed tegen kou, d.w.z. dat ik mijn jas zelfs ’s nachts niet altijd hoef aan te trekken. Ik neem zo min mogelijk mee op de rug, daarom bedenk ik creatieve oplossingen (armstukken en beenstukken) zonder aan veiligheid te besparen. Vorig jaar heb ik alle buitenlandse ultra’s gelopen met de Instinct Evolution rugzak 7L. Hierin past al het verplichte materiaal en over het inpakken van dit vest wil ik het vandaag hebben.

Instinct Evolution rugzak Instinct Evolution rugzakInstinct Evolution rugzak

Instinct Evolution rugzak: wat zit achterin het racevest en waar?

Het vest heeft aan de achterkant 2 compartimenten die volledige lengte en breedte van rugzak dekken + een half compartiment onderaan aan de buitenkant en een half compartiment bovenaan aan de buitenkant. Achterin dichts bij de rug zit bladder die gevuld is met 1,5l water. In het volgende lange compartiment zit onderaan shirt met lange mouwen, buff, reddingsdeken, EHBO set, reserve hoofdlamp en op de top regenbroek en winddichte wanten. Spullen die onderaan zitten ga ik ervan uit dat ik ze misschien of niet hoef te gebruiken tijdens de race. Winddichte wanten gebruik is ’s nachts als het afkoelt en de regenbroek in het geval dat het begint te regen; deze wil ik dus boven aan hebben. Bij een beetje regendruppels trek ik niks aan, want dat telt bij mij niet als regen. Als het serieuzer wordt zal ik eerst een waterdichte jas aantrekken en pas later de waterdichte broek als ik merk dat het echt gaat gieten.

In het compartiment onderaan aan de buitenkant zit altijd de waterdichte jas, zodat ik het makkelijk en snel kan pakken zonder dat de inhoud van hele racevest eerst eruit moet. In het compartiment bovenaan zit de hoofdlamp. Deze wil ik ook makkelijk kunnen pakken.

Instinct Evolution rugzak   Instinct Evolution rugzak   Instinct Evolution rugzak

Instinct Evolution rugzak: wat zit voor in het racevest en waar?

Aan de voorkant zit aan de linkerkant 3 zakken en aan de rechterkant 2. In onderste twee zakken heb ik repen, gels, ORS, toiletpapier, vouwbeker, telefoon, geld, ID. Telefoon en toiletpapier zitten dichts bij het lichaam omdat ik makkelijk bij de eten wil kunnen en in het geval dat ik val wil ik dat tussen de telefoon en grond eten als veiligheid barrière staat. In volgende twee zakken die boven deze twee onderste zitten, zitten extra batterijen, hoogteprofiel van het parcours met alle verzorgingsposten, afstanden, klimmen en dalen aangegeven in meters, afgewogen en verpakt sportdrankpoeder om aan te vullen onderweg, een klein potje met zonnebrand erin en hier is ruimte voor mijn armstukken als ik het te warm krijg en ze wil uittrekken. In de kleinste zak bovenaan aan de linkerkant zitten anticonceptiepil, soms ijzerpillen en tampons. Ik heb nooit pijnstillers bij me.

Instinct Evolution rugzak   Instinct Evolution rugzak   Instinct Evolution rugzak

Instinct Evolution rugzak: wat heb ik aan bij de start en tijdens wedstrijd?

Shirt met korte mouwen, armstukken, ¾ broek met zakken aan de zijkanten, beenstukken, korte gaiters, handschoenen in de broekzak, stokken in de hand, Speedcross en Instinct Evolution zoals hierboven omgeschreven op de rug hahaha. Vele organisaties accepteren shirt met korte mouwen + armstukken die de arm volledig bedekken als een lang shirt. Hetzelfde geldt voor ¾ broek en beenstukken. Ik loop met Sziolssportbril en afhankelijk van hoe laat de start is heb ik deze meteen op of dat ik hem haal bij de eerste dropbag. Ik loop tijden swedstrijd op een paar schoenen. Shirtje, bh, haaraccessoires en sokken verversen hang ervan af hoe veel zin ik heb om het te doen want van stank en zweet hoeft het niet echt, alleen omdat ik iets anders aan wil hebben. Een andere kleur bijvoorbeeld.

Ook benieuwd naar deze Instinct Evolution rugzak of racevesten?

Instinct Evolution 7L is een perfect zittende en rekbare racevest dat zit als gegoten en beweegt niet heen en weer als jij beweegt. Heb je behoefte om meer mee te nemen of meer ruimte te hebben is de Instinct Eklipse 12L een uitstekende keus. Wil je ze passen en bekijken let me know.

Interesse? Beide racevesten zijn verkrijgbaar op mijn trailrunning webshop. Verzendkosten binnen Nederland zijn gratis.

Leave a Reply