was successfully added to your cart.

Trailrunning sportbrillen van Sziols

By 23 maart 2018Productreview
sportbrillen trailrunning

Don’t touch my Sziols trailrunning sportbril, touch your own:)!

Wat: Sziols trailrunning sportbrillen
Doelgroep: 
Trailrunning / hardlopen voor, tijdens en na het sporten en liefhebbers van sportbrillen
Gewicht:  
27gr (montuur + lens + pimp up’s)
Getest: Door mij o
veral in de wereld tijdens hardlopen, wandelen en klimmen

 

     

Sziols Nederland heb ik voor het eerst ontmoet bij de NKBV Bergsportdag in maart 2016. Omdat het passen van deze sportbril al lang op mijn verlanglijstje stond, heb ik meteen de stand van Sziols opgezocht. Na een leuk gesprek van sporters onderling en het passen van de trailrunning sportbrillen, raakte ik steeds enthousiaster over deze lichte en perfect zittende sportbril. Ik mocht van Sziols Nederland de sportbril meenemen om te testen en deze test heeft tot eind augustus 2016 geduurd. Hiervoor heb ik nog nooit eerder met trailrunning sportbrillen gelopen en mijn ogen zelf hebben het niet nodig. Ik ben altijd bang geweest dat een sportbril zou afzakken, in de weg zitten, kortom: ellende onderweg. Bij deze sportbril was ik dan ook sceptisch, maar: ik vond hem wel cool en passend bij mijn outfit ;).

1. X-Kross trailrunning sportbrillen

Sziols is het merk en X-KROSS is het sportbrillensysteem wat Sziols heeft ontworpen en ontwikkeld. Het leuke is dat alle lenzen van hun trailrunning sportbrillen op één montuur passen. Bovendien beslaan deze lenzen niet: fantastisch! Voor de test heb ik voor een doorzichtig montuur gekozen i.v.m. mijn kleurrijke haaraccessoires, dus dit montuur ‘pimp ik up’ met kleurrijke toebehoren. Met maar liefst elf werkelijk schitterende kleuren kan iedereen een persoonlijke look creëren. Voor mij was het belangrijkste dat het montuur niet afzakt van mijn neus als deze bezweet is, of drukt en beweegt bij de oren. Ook was het een eis van mij dat de bril superlicht is en dat het één met het gezicht wordt, d.w.z. dat ik me niet bewust ben dat ik de sportbril draag. Aan de uiteinden van brillenpoten zitten rubberen stukken van 7 cm lang, die verwisselbaar zijn en ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Om je neus te verwennen (haha) zijn er twee verschillende neus pads: een 5,5 cm lange rubberen pad dat aan de binnenkant van de montuur vastgeklikt wordt in vorm van een A, wat bovendien twee verschillende standen kan aannemen. De derde optie is twee neuspads van 1,6 mm die aan beide zijden van het montuur vastgeklikt kunnen worden en het voor de neus comfortabeler maakt. De sportbril wordt hierdoor vastgehouden aan de neus zodat hij niet afzakt. Oftewel: test gewoon alle opties om erachter te komen welke optie het beste bij jouw neus past.

2. De lenzen van de trailrunning sportbrillen: stukje techniek

Sziols heeft lenzen ontworpen voor fietsen, hardlopen, watersporten, wintersporten en golf. En dus ook: trailrunning. Alle lenzen bestaan uit meerdere kleuren en alle lenzen hebben Air Circulation Management (ACM), of een soortgelijk ademend vermogen. Dit systeem zorgt bij elke temperatuur voor een perfecte klimaat- en ventilatieregeling en voorkomt hittestuwing rondom de ogen en neus. De lenzen zijn zo ontworpen dat niks de luchtstroming tijdens trailrunning in de weg staat. De lenzen hebben ook 10 extra ventilatiegaatjes (5 aan elke kant) voor een condensvrije lens en het voorkomen van het uitdrogen van ogen. Er zijn speciaal ontworpen lenzen voor Bike, Running, Water, Winter en Golf. De lenzen voor bovengenoemde sporten zijn verkrijgbaar in meerdere lenskleuren of filters en welke je kiest hangt van de lichtgevoeligheid van je ogen en het weer af. Al deze lenzen, dus ook trailrunning sportbrillen, bieden 100% UVA en UVB 400 bescherming. De lenskleuren Orange Mirror en Red Mirror (de lenskleur verloopt van donker aan de bovenkant naar licht aan de onderkant) kunnen het meest veelzijdig worden ingezet omdat deze een grote bandbreedte van lichtomstandigheden afdekt. Bij mijn ogen passen echter beter de lenzen die overal egaal zijn en dus niet verlopen. Daarom is het enorm belangrijk om ze te kunnen testen voordat je ze koopt.
Trailrunning lenzen zijn verkrijgbaar in 2 verschillende breedten. Mijn favoriete lens is Orange Pure of zoals ik hem noem Happy lens, omdat met deze lens 365 en soms ook 366 dagen de zon schijnt. Zou jij dit ook niet willen, hahaha? Trailrunning lenzen zijn verkrijgbaar in 6 basis lenzen: Orange Mirror, Brown Mirror, Red Mirror, Clear Mirror, Orange Pure en Clear Pure. Mirror lenzen verlopen van licht onderaan naar donker bovenaan. Pure lenze zijn egaal. Er is ook nog een Focus lens, deze geeft een rustgevende blauwe/grijze kleur en is egaal. Sziols heeft ook Fotochrome lenzen voor hardlopers; deze lens verandert van kleur als ze blootgesteld wordt aan licht  met  ultraviolette stralen. Genoeg uit te kiezen dus!

                                                         

3. Toebehoren of Pimp Up’s

Voor individueel design van je X-Kross zijn kleurensets verkrijgbaar. Eenvoudig, snel en simpel zijn de accessoires verwisseld. Zo krijgt elke sportbril een individuele look, passend bij je outfit, lievelingskleur of nieuwste trend. Neutrale montuurkleuren als mat wit en zwart zijn ideaal voor dit unieke, individuele Pimp-up concept. De ideale manier om je bril op een voordelige manier een nieuwe look te geven. Voor sporters die veel zweten is een losse stuk van plastic en waterafstotend materiaal ontworpen van 15cm. Dit stuk kan vastgeklikt worden aan de bovenkant van het montuur zodat het zweet niet bij je ogen komt.

4. Brildrager? Geen probleem.

Ook aan jou is ook gedacht bij het aanschaffen van trailrunning sportbrillen :). Je kunt met een eenvoudige klikbeweging een optische inzetclip achter de sportlens zetten. In de inzetclip kunnen glazen van -15 tot +15 dioptrie.

Sinds oktober 2016 ben ik trots lid van het SziolsTeamNL. Voor mensen die me zien starten op een bewolkte dag met Sziols en misschien denken dat het van Sziols moet wil ik vertellen dat van Sziols niks moet, maar van mij wel want Sziols zit zo lekker dat ik hem zelfs tijdens de trainingen draag en daar zijn geen fotografen en media. Dit zit werkelijk heerlijk en daarom vind ik dat meerdere traillopers /hardlopers comfort van Sziols zouden moeten ervaren. Mochten jullie deze sportbril en lenzen willen passen laat het me weten. Ik ben bereid om ergens in het land een of meerdere testsessies in te plannen.

Regelmatig word ik gevraagd waarom ik altijd met een sportbril loop. Er zijn meerdere redenen en hier zijn de belangrijkste:

  • Om ogen te beschermen tegen de takken en struiken onderweg;
  • Om een grijze dag kleur te geven;
  • Om geen vliegen in mijn ogen te krijgen (seizoensgebonden);
  • Om bij wind normaal te kunnen knipperen;
  • Om veel zon te dempen en op deze manier makkelijker het pad te zien;
  • Omdat het heerlijk zit.

Conclusie

Van een sceptische sportbrillen-proefkonijn ben ik nu een frequente en verwende Sziols gebruiker geworden. Nooit hield ik het voor mogelijk dat ik aan een sportbril zo zou kunnen wennen, maar toch is het gebeurd. Het montuur zakt niet af, beweegt niet tijdens trailrunning en ik vergeet dat ik de bril op heb omdat hij ook nog eens super licht is. Lenzen zijn snel verwisselbaar net de pimp-ups en maken het mogelijk om een bril naar je stijl, stemming of het licht af te stemmen. Speels en cool. Al ziet Sziols er als een snoepje of speelgoed uit, vergeet niet dat het om een topproduct gaat wat terecht zijn stuk van de markt claimt en zal krijgen. Ik heb hem getest in alle terreinen en weersomstandigheden en hij heeft aan mijn 3 grootste eisen voldaan: niet afzakken, niet aanwezig zijn en niet beslaan. Zelfs als ik spring blijft hij zitten en vliegt hij niet van mijn hoofd af. Ik vergeet gewoon dat ik hem op heb, zo licht en comfortabel is deze sportbril.
Lenzen die niet beslaan zijn ideaal en maken het voor mij mogelijk om me volledig op het sporten te concentreren, wat een enorme luxe is. De lens heeft wel de neiging om te beslaan bij grote temperatuurwisselingen zoals bijvoorbeeld als ik gefinisht ben, waarbij het 6 graden is buiten en binnen 30 graden om te douchen. Bij deze overgang beslaan de Sziols voor even, maar nooit onderweg tijdens het hardlopen. Als ik in het donker vertrek en ik wil later een bewolkte dag zonnig maken, zet ik Sziols op het hoofd samen met mijn hoofdlamp. Als de hoofdlamp af is, gaat Sziols met Happy lens op en zo schijnt de zon altijd :). Als het regent en ik de bril boven mijn staartjes zet, blijft deze gewoon staan op dezelfde plek zonder van mijn hoofd af te zakken, wat ik heerlijk vind.

Kortom: een uitstekend doordacht en ontworpen product die alle eisen van een sporter tegemoetkomt. Ook in je vrije tijd zijn deze sportbrillen cool te dragen omdat er veel verschillende monturen voor alle gelegenheden zijn.

Leave a Reply