was successfully added to your cart.

Trailrunning schoenen Mizuno Wave Hayate 4

By 8 maart 2018Productreview
trailrunning schoenen

Vlieg over de paden met deze trailrunning schoenen!

Wat: Mizuno Wave Hayate 4 trailrunning schoenen
Gewicht: 260 g (dames maat 41)
Heeldrop: 9mm
Prijs: €130,-
Getest in: Alle paden in Benelux tot 50 km. In totaal 600 km hierop gelopen.
Testpersoon: vrouw, 58kg, voor-/middenvoetlander, loopt op souplesse en wendbaarheid. 

 

Concave Wave, XtaRide, X-10! – Waar heb ik het over? Juist, over trailrunning schoenen die ik afgelopen maanden heb getest. ‘Roep je oerinstinct op met onze all-terrain prestatiegerichte schoen. Elegantie, wendbaarheid en snelheid verenigd ineen om je een meer opwindende en energieke trailrun ervaring te bezorgen!’, aldus de advertentie van Mizuno zelf.


1. Bovenwerk van de trailrunning schoenen 

Het bovenwerk van deze trailrunning schoenen bestaat uit verschillende materialen: Airmesh en synthetisch leer. Airmesh heeft fijne gaatjes dat goed is voor ventilatie en laat niet overdreven veel vuil door. In contact met nat gras is de zijkant van de schoen niet direct kleddernat. Het bovenwerk voelt licht en sluit mooi om de voet heen. Aan de voor- en zijkanten zijn de tenen beschermd door namaakleer. De hiel is mooi omsloten en het materiaal rond de hiel is verhard, waardoor de hiel goed beschermt is en geen zijwaartse of verticale bewegingen maakt. De achterkant van deze trailrunning schoenen is gemaakt van leer bedekt met wat dichtere mesh, dus minder doorlatend en voldoende ventilerend.
Trainingen en wedstrijden in de Benelux kan dit bovenwerk prima aan. Afhankelijk hoe je loopt en hoe zwaar je bent, kan deze ook op trails in Europa gedragen worden.

2. Middenzool van de trailrunning schoenen

Het systeem XtaRide in de middenzool in de vorm van een X onder de middenvoet, maakt het mogelijk voor de schoen om zich gemakkelijk aan te passen aan verschillende off road terreinen en flexibel te blijven. Het voelt aangenaam, comfortabel en laat mijn voet natuurlijk kantelen wanneer nodig zonder verlies van stabiliteit.
Het systeem Concave Wave (golf gemaakt van plastic en geplaatst in de achterkant van de middenzool) geeft stabiliteit en zorgt voor extra demping in de hak. De unieke vorm zorgt voor een perfecte rechtlijnige en snelle afwikkeling waardoor elke cel en spier van het lichaam precies doet wat hij moet doen. – Een fantastisch gevoel.
Onder de voorvoet is een Mizuno Rock Plate geplaatst, wat de voet beschermt tegen scherpe onderwerpen; ook niet onbelangrijk.

3. Buitenzool van de trailrunning schoenen

De buitenzool van deze trailrunnng schoenen is gemaakt van Michelin rubber. Aan de onderkant zitten noppen in de vorm van een V en onder de voor- en middenvoet staan deze noppen in dezelfde richting. Het geeft voldoende grip zodat je niet snel uitglijdt in modder. Deze redelijk diepe noppen veren ook heerlijk, wat net die extra demping geeft bij Speedcross.

4. De trailrunning schoenen in de praktijk

Ik heb de afgelopen maanden deze schoenen getest op zand, modder, bospaden en rotsen. Ook heb ik met deze trailrunning schoenen geklommen en gedaald en alle intervallen, tempo’s en veel duurlopen gelopen. De langste afstand aan één stuk op deze schoenen was 40 km. Toen ik de kans kreeg om deze Mizuno Wave Hayate 4 te testen heb ik dat dan ook met beide handen aangenomen. Wat voor mij interessant aan deze schoen is, is het lichte gewicht, de stabiliteit, flexibiliteit en de enorm vlakke positie van de voet en het duw-effect als ik in actie ben. Oftewel: het voelt net alsof ik naar voren geduwd word. De buitenzool kan alle terreinen aan en de schoen heeft een smalle pasvorm. De veters worden op een normale manier gestrikt en af en toe willen ze los gaan.

Conclusie van deze trailrunning schoenen

Stabiele, snelle, lichte, wendbare en in deze klasse comfortabele trailrunning schoenen. Op deze schoen heb ik het gevoel dat ik super stabiel sta en dat alle spieren in mijn benen, romp, billen en voeten op de juiste manier aangespannen worden en hun werk kunnen doen. Elegant is deze schoen niet zoals Mizuno het zelf al beweert en van mij zou het wat kleurrijker mogen zijn. Omdat de schoen flexibeler is moeten mijn enkels en voeten meer werken en dat vind ik prettig.  Elke keer weer word ik intens blij als ik ga trainen. Ik loop op deze schoenen met tempo en doe trainingen tot 40 km, waardoor deze schoenen een mooie aanvulling zijn op mijn huidige sportschoenencollectie. Dit is een schoen voor snelle prestaties en trainingen en voor liefhebbers van het directe contact met de grond. Ik zou deze schoen dragen op trails in de Benelux tot 50 km. Is deze schoen voor herhaling vatbaar? Ja, absoluut en bij sommige wedstrijden mogen deze schoenen gewoon niet in mijn collectie ontbreken. Honderd procent puur loopgenot :).

Deze trailrunning schoenen zijn ook in heren variant in de webshop verkrijgbaar.

Leave a Reply